De Raad van State heeft twee taken die te maken hebben met het bestuur van het land. De Raad van State adviseert de regering en het parlement over wetgeving en bestuur. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State spreekt recht in bestuursrechtelijke geschillen en is zij de hoogste algemene bestuursrechter van het land.

Jurist Bestuursrechtspraak iets voor jou?

De Raad van State is altijd op zoek naar talentvolle juristen. Affiniteit met bestuursrecht is onlosmakelijk verbonden aan de functie. Als je werkt bij de Raad van State ben je maatschappelijk betrokken en beschik je over analytisch vermogen, een goede schrijfvaardigheid én juridische expertise.

Je ontwikkelt je redactionele, analytische en methodische vaardigheden in rap tempo. Vanaf het begin krijg je educatieve begeleiding in de vorm van cursussen en opleidingen. En natuurlijk begeleiding door de seniorjurist!Het dagelijkse werk bestaat uit het beoordelen en analyseren van bestuursrechtelijke geschillen. Dat doe je aan de hand van regelgeving, jurisprudentie en literatuur. Oplossingsgerichtheid is daarbij het sleutelwoord. Tijdens de zitting treed je op als griffier. Na afloop neem je deel aan de raadkamer, waar staatsraden beslissen over de afdoening van de zaak. Je adviseert hen hierbij en schrijft na het ‘raadkameren’ de conceptuitspraak.

Resultaat in de samenleving

Van gaswinning in de Waddenzee tot de verblijfsvergunning van vreemdelingen en van kinderopvangtoeslagzaken tot de verbreding van rijkswegen. Het werk van de Raad haalt regelmatig het nieuws, zowel landelijk als regionaal. Als jurist Bestuursrechtspraak zijn dit onderwerpen waar je dagelijks je hoofd over buigt en uitspraken van de Raad van State hebben blijvend effect op onze samenleving.

Wie werken er bij de Raad?

Bij de directie Bestuursrechtspraak werken zo’n 250 juristen. Van starters die nét uit de collegebanken komen tot juristen met jarenlange ervaring. De Raad van State is een hele toegankelijke en sociale organisatie en er vinden regelmatig evenementen en activiteiten plaats om ook collega’s van andere directies beter te leren kennen. Er is een heel actieve personeelsvereniging en je collega’s zijn betrokken en geïnteresseerd.

Waarom werken bij de Raad?

Werken bij de Raad van State is uitdagend en afwisselend. Je kunt je juridische kennis direct inzetten en bent bezig met actuele onderwerpen. Je werkt zelfstandig in een omgeving met veel juridische expertise. Tijdens het werk is er steeds ruimte voor begeleiding en bijscholing. Bij de Raad van State bouw je je juridische kennis en ervaring uit, waardoor je een kei wordt in het juridische werk.

Stage

Jaarlijks bieden we rechtenstudenten die in de masterfase zitten de mogelijkheid om tijdens een korte stage een kijkje te nemen in onze bestuursrechtelijke keuken. Tijdens deze stage leer je ons pas echt kennen. Je doet in deze twee weken hetzelfde werk als een jurist bij Bestuursrechtspraak. Zo heb je direct invloed op het resultaat en leer je in korte tijd veel, door te doen. Je wordt tijdens de stage intensief begeleid door een jonge jurist met enkele jaren werkervaring. Hij of zij introduceert je in de wereld van het bestuursrecht. Interesse? Laat van je horen via werken@raadvanstate.nl.

Meer weten?
Kijk op www.raadvanstate.nl/werkenbij voor meer informatie.

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send

Sign up

Sign up