Voorwoorden

Utrechtse Bedrijvendag 2021

HOOFDSPONSOREN

Claire Nelissen
h.t. Voorzitter
Bedrijvendagcommissie 2021

“The identity of an individual is essentially a function of her choices, rather than the discovery of an immutable attribute meaning” – Amartya Sen

Op het moment dat je dit leest, is de kans groot dat je voor een keuze staat. Het maken van keuzes is inherent aan het leven. Bovenstaande quote van Sen (Indiase econoom en politiek-filosoof) vind ik inspirerend. Als je ervan uitgaat dat je identiteit niet wordt bepaald door (onveranderlijke) eigenschappen, maar door keuzes die je maakt in het leven, betekent dit dat je je identiteit zelf kan vormen. Wie wil ik zijn? Wat wil ik bereiken? En, welke keuzes dien ik te maken om daar te komen?

Wanneer je het antwoord op deze vragen denkt te weten, is de Utrechtse Bedrijvendag dé kans om een stap dichter bij je uiteindelijke doel te komen. Echter, velen zullen géén pasklaar antwoord hebben op bovenstaande vragen. Ook dan biedt de Utrechtse Bedrijvendag perspectief; als ontdekkingstocht naar antwoorden. Wellicht is nu duidelijk waarom de quote van Sen mij zo heeft geïnspireerd en hopelijk inspireert het jullie ook. Keuzes vormen je tot wie je bent of maken wie je wil zijn, oftewel: “Bepaal je eigen koers”.

Wellicht is het goed om iets over de Utrechtse Bedrijvendag te vertellen. De Utrechtse Bedrijvendag vangt aan met een plenaire sessie waarin een bekende spreker vertelt over diens gevaren koers. Na de plenaire sessie volgen diverse workshops, verzorgd door kantoren of instellingen.

Mocht een bepaald kantoor jouw interesse hebben gewekt, dan bestaat de mogelijkheid om één-op-één in gesprek gaan op de Individuele Gesprekkendag. Tijdens deze gesprekken kun je al je vragen kwijt, persoonlijk kennis maken en ontdekken wat de verschillende kantoren jou te bieden hebben. Wil jij jouw mogelijkheden ontdekken op de Utrechtse Bedrijvendag of de Individuele Gesprekkendag, hijs dan jouw zeilen en schrijf je in.

Dan rest mij enkel nog, met bijzonder grote genoegdoening, een dankwoord te richten aan alle sponsoren, het bestuur der JSVU en mijn commissiegenoten. Zonder jullie onvoorwaardelijke inzet, enthousiasme en veerkracht heeft de Utrechtse Bedrijvendag dit jaar wederom, hoewel in een aangepaste variant, doorgang kunnen vinden. Door jullie betrokkenheid kunnen rechtenstudenten ontdekken waar hun interesses liggen en waar ze later terecht willen komen.

Wij hopen dat jullie de Utrechtse Bedrijvendag 2021 aangrijpen om een begin te maken aan je eigen koers en kijken ernaar uit om jullie te mogen verwelkomen.

Met hartelijke groet,

Namens de Utrechtse Bedrijvendagcommissie der JSVU,

Claire Nelissen – h.t. Voorzitter Bedrijvendagcommissie 2021

Geachte lezer,

5 maart 2021 is een dag waarop je antwoorden gaat vinden. Wil je in de advocatuur gaan werken? Of spreekt de rechtspraak je meer aan? Je komt tijdens de Utrechtse Bedrijvendag in contact met verschillende partijen en ontdekt met wie jij een klik ervaart. De dag stuurt je daarom meer in de richting van je eigen pad en beweegt je richting jouw koers.

Toen ik zelf in 2015 begon aan mijn bachelor Rechtsgeleerdheid, wist ik welke kant ik op wilde gaan. Door kritisch te kijken naar mijn keuzeruimte en persoonlijke interesses, werd bevestigd dat ik mijn passie in het intellectuele eigendomsrecht vind. Dit zorgde ervoor dat ik tijdens een bezoek aan de Utrechtse Bedrijvendag een aantal jaren geleden, in gesprek ging met verschillende kantoren om te ontdekken in welke richting ik mij wilde bewegen. Dit resulteerde in een tussenjaar met verschillende stages en de conclusie dat mijn hart inderdaad sneller gaat kloppen van het merkenrecht, auteursrecht en mediarecht. Mijn koers heb ik nu bepaald en mijn keuzes baseer ik op de route die ik wil afleggen om mijn droom te vervullen: een carrière in het intellectueel eigendomsrecht.

Als je op dit moment nog niet weet welke richting je op wilt gaan, is dat iets wat naarmate de tijd vordert wel duidelijk wordt. Focus daarbij op je eigen koers en laat je niet afleiden door anderen die al goed weten waar ze heen gaan. De route is net zo belangrijk als de bestemming zelf. Dat het dan iets langer duurt voordat je jouw koers hebt bepaald, is helemaal niet erg. Wees niet bang dat je de weg kwijtraakt, maar neem de tijd om je eigen koers te bepalen. Dan raak je nooit de weg kwijt.

De Utrechtse Bedrijvendag is bij uitstek een dag die je hierbij helpt. Wees bij verschillende workshops aanwezig, praat met iedereen en bedenk goed wat bij jou past. Het is een waardevolle dag, die je een stap verder kan helpen. Om alles uit de Utrechtse Bedrijvendag te halen, is het ontzettend waardevol om deze Bedrijvendagbundel vooraf goed door te nemen. Op deze manier kun je op de dag zelf gerichter vragen stellen en beschik je reeds over veel informatie van de deelnemende kantoren.

Heb je gedurende de dag kennis gemaakt met een kantoor en heeft dat kantoor jouw interesse gewekt? Tijdens de Individuele Gesprekkendag kan je nader kennismaken gedurende een één-op-één gesprek. Dit is een laagdrempelige manier om in contact te komen met het kantoor van jouw dromen. Dit is de uitgelezen kans om aan kantoren te laten zien wat jij voor hen kan betekenen en zij voor jou!

Tot slot wil ik de Utrechtse Bedrijvendagcommissie 2020-2021 ontzettend bedanken voor hun tomeloze inzet het afgelopen jaar. Grote inspanning, creativiteit en schakelen is vereist om voor het eerst een digitale versie van de Utrechtse Bedrijvendag neer te zetten en dat hebben ze fantastisch gedaan.

Rest mij enkel nog je veel plezier te wensen gedurende de allereerste digitale Utrechtse Bedrijvendag op vrijdag 5 maart 2021.

Met vriendelijke groet,

Namens het 53ste Bestuur der JSVU,

Manon van ’t Hof – h.t. Praeses der JSVU

Manon van ’t Hof
h.t. Praeses der JSVU

Ivo Giesen
Hoofd Departement Rechtsgeleerdheid Universiteit Utrecht

Welkom op de Utrechtse Bedrijvendag!

Het is een grote eer om deze Bedrijvendag-bundel te mogen openen door middel van een voorwoord. Veel dank dan ook dat ik de gelegenheid daartoe heb gekregen.

Dit voorwoord, zo weet ik, is zo ongeveer het kleinste radertje binnen de enorme organisatie die schuilgaat achter een Bedrijvendag van een omvang als deze. Zeker in een periode van grote onzekerheid over of en hoe grote evenementen zoals dit zouden kunnen plaatsvinden (if at all, ik schrijf dit stukje middenin de tweede golf van het najaar van 2020…), is die organisatie zonder twijfel een ware ‘tour de force’ geweest. Mijn complimenten gaan dan ook uit naar al die studenten die aan het succes van deze Utrechtse Bedrijvendag een vrijwillige bijdrage hebben geleverd; zij hebben hun ‘eigen koers’ bepaald, en dat is een goede koers gebleken. Ik hoop en verwacht dat zij, ondanks de bakken onzekerheid die ze meegesjouwd hebben, ook een waardevolle ervaring meenemen die hun leven zal verrijken.

Het is daarnaast ook een groot genoegen om dit voorwoord te mogen schrijven want “Bepaal je eigen koers” is een prachtig en een belangrijk thema voor een Bedrijvendag, en voor het leven. Het raakt de kern van de boodschap die ik elke (rechten)student zou willen meegeven, namelijk dat je mogelijkheden schier oneindig zijn en dat je je eigen lot grotendeels in eigen handen hebt. Realiseer je dat, wees je bewust zijn van de mogelijkheden die er zijn, en gijp de kansen die zich aandienen. Juist in tijden waarin veel niet kon (of, hopelijk niet: kan) is dat een les die het waard is om te blijven herhalen, en herhalen: bepaal je eigen koers!

Ivo Giesen – Hoofd departement Rechtsgeleerdheid, Universiteit Utrecht

Comité van Aanbeveling der JSVU

Prof. dr. J.P. Balkenende
Voormalig Minister-President. Hoogleraar Governance, Institutions and Internationalisation, Erasmus Universiteit Rotterdam.

Prof. Mr. Drs. M. de Cock Buning
Vice President Public Policy EMEA bij Netflix.

Prof. mr. A.A. Franken
Hoogleraar Straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Utrecht.
Partner bij Franken Zuur Van Kampen Croes Advocaten.

Prof. mr. A.M. Hol
Voormalig hoofd van de Utrecht School of Law en vice-decaan van de Rechtenfaculteit. Hoogleraar Encyclopedie van het Recht en Rechtsfilosofie, Universiteit Utrecht.

Prof. Mr. E.H. Hondius
Hoogleraar Burgerlijk recht aan het Molengraaff Instituut, Universiteit Utrecht.
Voorzitter Netherlands Comparative Law Association.
Hoofdredacteur European review of Private Law.

S. Hottenhuis
CEO and Chair to the Board of Management KPMG N.V.

Prof. Mr. C. Kelk
Emeritus hoogleraar Strafrecht aan het Willem Pompe Instituut, Universiteit Utrecht.

Prof. Dr. Mr. G.G.J. Knoops
Advocaat bij Knoops’ advocaten.
Bijzonder hoogleraar politiek van het internationaal recht, Universiteit van Amsterdam.
Visiting professor Internationaal Strafrecht aan Shandong University, China.

Prof. Dr. H.R.B.M. Kummeling
Rector Magnificus Universiteit Utrecht.

Mr. J. Mendlik
President rechtbank Midden-Nederland.

Drs. E.H.T.M. Nijpels
Voorzitter NL Ingenieurs.
Bestuurslid Dagelijks Bestuur ondernemingsorganisatie VNO-NCW en vele andere functies.
Voormalig Commissaris van de Koningin in Friesland.

Dr. Mr. N.C. Van Oostrum-Streep
Executive manager Law Firm School
Adviseur NautaDutilh N.V.
Plaatsvervangend raadsheer Hof Arnhem-Leeuwarden
Voorzitter RvT ROC Rivor.

Mr. M.J. Oudeman
Voorzitter van het College van Bestuur, Universiteit Utrecht.
Voormalig lid van de Raad van Bestuur van AkzoNobel.

Mr. H.A.G. Splinter – van Kan
Oud-Raadsheer in de Hoge Raad der Nederlanden.
Plaatsvervangend-rechter in het Benelux Gerechtshof.

Em. Prof. Mr. B. Wientjes
Pres. Commissaris KPMG
Voorzitter van de Taskforce Bouwagenda
Voorzitter van de Raad van Advies van de SVB (sociale Verzekerings Bank)
Voorzitter van het bestuur van het Rijksmuseumfonds
Lid van de Raad van Advies van het Dordrechts museum.

Dr. H.H.F. Wijffels
Deeltijd-hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’, Utrecht Centrum voor Aarde en Duurzaamheid, Universiteit Utrecht.
Voormalig voorzitter van de Sociaal-Economische Raad.

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send

Sign up

Sign up